Makaron z zielonymi szparagami.

Bardzo sezonowe danie.
Szparagi są tylko w Polsce chwilę, ale jak pojawia się sezon to trzeba to wykorzystać. Można je podawać na wiele sposobów. Ja dziś proponuję makaron z chrupiącymi szparagami i do tego sos na bazie mleczka kokosowego.
Ja szparagów nie obieram, odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą.

Będzie pysznie :)




Składniki:

  • 300g makaronu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 duża cebula- kostka
  • 3 ząbki czosnku- kostka
  • pęczek szparagów zielonych
  • 3 łyżki kaparów 
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta chili
  • sól 
  • 1 żółtko
  • oregano i pieprz na wierzch do podania
Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min.
  4. Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące. 
  5. Na koniec dodajemy odcedzony makaron, solimy do smaku i wbijamy żółtko mieszając całość.
  6. Podajemy posypane świeżym oregano i pieprzem. 


UWAGI:

*Dolna część szparaga może być zdrewniała, ja łamię odpowiednio przytrzymując dolną część pędu. Szparag sam złamie się na granicy. Dolną część można wykorzystać do przygotowania wywaru do zupy. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka