Dania z ryżem to szybki i prosty pomysł na obiad. Dzisiaj jedna z takich propozycji. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z kurczaka, na którym wcześniej ugotowałam bulion. Danie przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek fasolki szparagowej i małych marcheweczek świetnie skomponował się w całości.
Ryż z kurczakiem, fasolką i marcheweczkami
SKŁADNIKI:
2 ugotowane udka z kurczaka
100 g ryżu parabolicznego
150 g fasolki szparagowej zielonej
około 100 g mini marcheweczek
1 łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Z udek ściągamy skórę, a następnie obieramy mięsko, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podsmażamy kąski kurczaka.
Fasolkę szparagową jak i mini marcheweczki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kurczaka i podduszamy razem 2-3 minuty.
Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do kurczaka z warzywami, doprawiamy do smaku solą
i pieprzem.
Ryż podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem.
Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do kurczaka z warzywami, doprawiamy do smaku solą
i pieprzem.
Ryż podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz