wtorek, 26 kwietnia 2016

Sernik z wiśniową niespodzianką

Oto przepyszny wilgotny sernik nadziany soczystymi wiśniami w kisielu osadzony w kruchym cieście, był inspiracją stworzoną specjalnie dla mojego brata, który jest wielbicielem serników w każdej postaci. Wsad wiśniowy, jak i dodatek dżemu truskawkowego na wierzchu obrazuje zbliżające się lato, dzięki czemu od samego patrzenia można przenieść się do słodkiej krainy leniuchowania w ciepłych promieniach letniego słońca :D





Składniki: (tortownica 26 cm)

ciasto:
  • 250 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

nadzienie:
  • 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml)
  • 25 g mąki ziemniaczanej


masa serowa:
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 kg sera sernikowego
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g)
  • 75 g masła roztopionego
  • rodzynki (opcjonalnie)

dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej


Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. 

Następnie przygotować wiśniowe nadzienie:
Wiśnie odsączyć. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Sok odlany od wiśni zagotować, wlać rozrobioną skrobię i ugotować kisiel. Zdjąć z palinka, dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić.

Przygotowaną formę wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Wlać zimny kisiel na ciasto.

Przygotowanie masy serowej:
Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodawać ser i proszek budyniowy, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Wsypać sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę sernikową wlać do formy na kisiel wiśniowy. Piec 60 minut w 170*C. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z łyżką wody i podpiec jeszcze 10 minut. Dokładnie wystudzić (najlepiej zostawić w piekarniku i delikatnie uchylić drzwiczki). Zimny sernik posmarować konfiturą i posypać startą białą czekoladą. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger