Składniki:
(na foremkę o średnicy 23cm)
BISZKOPT:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM:
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki Mlekoma (35%)
- 250g mascarpone Mlekoma
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
OWOCE:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1/2 banana
- kilka borówek amerykańskich
- kilka truskawek
- 1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić.
KREM:
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt.
OWOCE:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca.
Owoce pokroić, ułożyć według własnej fantazji na kremie. Zalać tężejącą galaretką tak, aby oblała wszystkie owoce. Dzięki temu owoce nie obeschną i będą pięknie błyszczały.
Całość schłodzić w lodówce.
Jest idealna :) Uwielbiam takie owocowe cuda :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam ją bardzo, to takie słodkie przywołanie lata :)
UsuńPiękna i apetycznie wyglądająca tarta:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/