ciasto kruche z rabarbarem i bezą

3997

składniki na ciasto kruche:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
4 żółtka
125 g masła, schłodzone
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder,  proszek do pieczenia, sól, żółtka oraz śmietanę. Wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy zimne masło, siekamy nożem na malutkie kawałeczki a następnie zagniatamy ciasto. formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min.  Następnie przekładamy ciasto do foremki (28x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy palcami lub małym wałeczkiem po całym spodzie foremki. Pieczemy przez ok. 20-25 min. w 170 st C., aż ciasto się zrumieni.

składniki na nadzienie:
ok. 500-520 g rabarbaru
ok. 100 g malin, mrożonych lub odsączonych ze słoiczka
1/2 skórki otartej z pomarańczy(wyszorowanej i sparzonej)
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na upieczony kruchy spód równomiernie wykładamy nadzienie.

składniki na bezowy wierzch:
4 białka
200 g cukru pudru
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas ubijając, aż białka będą sztywne i lśniące. Gotowe wykładamy równomiernie na wierzch nadzienia. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min. z funkcją termoobieg. Gdy beza będzie chrupiąca wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach. (inspiracja przepisu z mojewypeki.com)

ciasto_z_rabarb_beza

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here