expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 kwietnia 2016

Zupa pieczarkowa

Jedna z moich ulubionych zup, zaraz po klasycznym rosołku, jest delikatna w smaku, aromatyczna i przepyszna. Już od jakiegoś czasu za mną chodziła, aż w końcu postanowiłam ją zrobić. A jak pieczarkowa to obowiązkowo z makaronem, który sprawia, ze staje się ona bardziej syta ;) Polecam wszystkim ten przepis.




Składniki:
  • ćwiartka z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • cebula
  • marchewka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • dowolny makaron

Mięso gotujemy z cebulą, liściem laurowym i zielem ok godzinę. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je (najlepiej na masełku wydobywają z siebie w tedy niezwykły aromat), marchewkę kroimy w talarki, wrzucamy wszystko do zupy, doprawiamy, chwilkę podgotowujemy i wrzucamy makaron. Śmietanę dajemy do szklanki, dodajemy trochę naszego wywaru(żeby się nam nie ścięła), i wylewamy do zupy, gotujemy, aż makaron zrobi się miękki.

7 komentarzy:

  1. Oj zupa na pewno jest przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest :), ale trzeba też się samemu przekonać i zrobić swoją :)

      Usuń
  2. Oooo dawno już miałyśmy na obiad zupę pieczarkową :) Chyba ostatni raz robiła ją nasza babcia jak byłyśmy w gimnazjum!!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam do zrobienia skoro tak, ewentualnie do namówienia babci, zeby zrobiła ;)

      Usuń