expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 29 kwietnia 2016

Rybne pulpeciki

Dziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha!
Ponadto ryby są bardzo zdrowe: są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszają powstawanie wielu chorób, chronią przed zawałem i nowotworami, a także zwiększają produkcje serotoniny- hormonu szczęścia, ważną informacją jest to, ze korzystnie wpływają na kondycję naszych włosów i paznokci ;)
przywracają właściwe stężenie cholesterolu. Ponadto kwasy te zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów, działają przeciwzapalnie (szczególnie istotne przy zapaleniu stawów), są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zwiększają produkcję serotoniny – hormonu szczęścia.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html
Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html
Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html


Składniki (na 7 porcji)
pulpeciki:
1 wędzona makrela
0,5 kg dorsza (może być też inna ryba)
koperek ( ile lubimy ;) )
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz

sos:
2 cukinie średnie
2 średnie cebule
1 prostokącik serka topionego śmietankowego
sól, pieprz

Ryby najlepiej mielimy, dodajemy resztę składników i formujemy kulkeczki, mi wyszło ich ok 40.

Cebulę kroimy w kosteczkę, i podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojoną w półtalarki cukinię i podsmażamy jeszcze ok 3 minutki. Dolewamy niecały litr wody, wrzucamy pulpeciki i gotujemy ok 15 min.
Po tym czasie mięso wyciągamy, dodajemy serek topiony, blendujemy, doprawiamy, wrzucamy pulpeciki i jeszcze chwilę pogdotowywujemy. 
Najlepiej podawać z kaszą ;)

2 komentarze:

  1. Raz w życiu jadłyśmy rybne kotleciki i nie były złe ale coś czujemy, że teraz dużo bardziej doceniłybyśmy ich smak :) Apetycznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń