Przy okazji przepisu na czekoladowe naleśniki wspomniałam, że robiłam dżem z pomarańczy. Można go zrobić o każdej porze roku. Robiłam dwie wersje: z cynamonem oraz z dodatkiem skórki cytryny. Oba są smaczne jednak mi bardziej smakuje wersja druga. Dżem można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub kruchych ciasteczek czy delicji.
1 kg pomarańczy
szklanka cukru
skórka starta z połowy pomarańczy
opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny
Pomarańcze umyć i obrać. Podzielić na części i wrzucić do blendera – zmiksować.
Najlepiej pomarańcze pozbawić jak największej ilości białych włókien, aby uniknąć gorzkiego posmaku w dżemie. Zmiksowaną masę przełożyć do garnuszka z grubym dnem lub rondla, zasypać cukrem i gotować około 15 minut na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać skórkę cytryny i pomarańczy i gotować kolejne 15- 20 minut lub tyle aż nadmiar soku odparuje.
Dżem przełożyć do słoika. Ja zużywam go na bieżąco, więc przechowuję w lodówce.
Wersja z cynamonem : zamiast skórki cytryny dodałam szczyptę cynamonu.