Kotleciki jajeczne to propozycja na tani obiad, czy też kolację.
Kotleciki jajeczne – Składniki:
- 12 jajek (10 do ugotowania i 2 na surowo)
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- bułka tarta (3 łyżki do masy jajecznej + bułka do panierowania)
- sól, pieprz do smaku
- czosnek do smaku
- olej do smażenia
Kotleciki jajeczne – Wykonanie:
- Na twardo ugotować 10 jajek. Obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę i szczypiorek posiekać drobno.
- Starte, ugotowane jajka wrzucić do miski, dodać cebulę, szczypiorek, 3 łyżki bułki tartej, przyprawy oraz 2 surowe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać razem. Z tak przygotowanej masy formować lekko spłaszczone kotleciki (wyszło mi ok. 18 sztuk średnich kotlecików). Każdy z nich otoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, do zarumienienia. Podawać z surówkami. Idealnie do kotlecików pasuje sos czosnkowy. Smacznego!
Dzisiaj zrobie
Musze koniecznie wypróbować :)
polecam <3