widzet

piątek, 29 kwietnia 2016

5 pomysłów: Jak zamarynować tofu?

5 pomysłów: Jak zamarynować tofu?

Tofu jest bardzo przydatnym skladnikiem w kuchni roślinnej. Jednak nie każdy wie, jak się za nie zabrać. Jak stworzyć odpowiednią marynatę i jak dobrze zamarynować tofu? Podajemy 5 pomysłów na marynowane tofu. Sprawdźcie koniecznie!  

 

1. Tofu w stylu azjatyckim

Potrzebujemy:

  • 1 kostkę tofu
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek startego imbiru - 2x2 cm
  • pieprz ziołowy


Przygotowanie:


  1. Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części  - 3-4 cm plastry. 
  2. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  3. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 

Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej.


Jak zamarynować tofu? : Tofu w stylu azjatyckim




2. Tofu w stylu indyjskim

Potrzebujemy:

  • 1 kostkę tofu
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek startego imbiru - 1x1 cm
  • 1 łyżkę kurkumy
  • 1 łyżkę curry
  • 1 łyżkę kardamonu
  • 1 łyżeczkę kuminu
  • 1/2 łyżeczkę zmielonej kolendry
  • opcjonalnie możemy użyć mieszanki garam masala
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części  - 3-4 cm plastry. 
  2. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  3. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 

Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry.

Jak zamarynować tofu? : Tofu w stylu indyjskim




3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach)

Potrzebujemy:

  • 1 kostkę tofu
  • 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżkę bazylii w proszku
  • łyżkę oregano w proszku
  • łyżeczkę tymianku
  • opcjonalnie można dodać świeżą bazylię lub dodać mieszankę ziół prowansalskich
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

  1. Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części  - 3-4 cm plastry. 
  2. Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i wodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła  i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  3. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 

Zastosowanie: 

Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania.

Jak zamarynować tofu? : Tofu w stylu włoskim (w ziołach)



4. Tofu w stylu meksykańskim 

Potrzebujemy:

  • 1 kostkę tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżkę oliwy
  • łyżkę czerwonej papryki słodkiej 
  • łyżkę sproszkowanego chilli 
  • 1 łyżeczkę kuminu
  • możemy również pestki z chilli i posiekaną papryczkę 
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części  - 3-4 cm plastry. 
  2. Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i sos sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  3. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 

Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej.


Jak zamarynować tofu? : Tofu w stylu meksykańskim




5. Tofu w stylu mięsnym 

Potrzebujemy:

  • 1 kostkę tofu
  • 4-5 łyżki sosu teriyaki 
  • łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki  
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części  - 3-4 cm plastry. 
  2. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos teriyaki, czosnek oraz wędzoną paprykę.  Wszystko dokładnie mieszamy. 
  3. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 

Zastosowanie: Wszystkie kuchnie, w których brakuje Wam mięsnego smaku.


Jak zamarynować tofu? : Tofu w stylu mięsnym

Smacznego!

Maugo&Paszko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz