Sos idealny na grill

Chyba każdy z nas zaklina pogodę na zbliżający się długi weekend majowy, ale też jednocześnie chyba każdy z nas stracił już nadzieję ... :) W całej Polsce deszcz, śnieg lub grad ... No nie taką majówkę chcielibyśmy świętować. :)
Ja jednak postanowiłam się nie poddawać i wychodzę na przeciw rozpoczynającego się sezonu grillowego, trochę na przekór pogodzie za oknami, a co! :)
Pogoda nie przeszkodziła mi też zrobić zdjęć w plenerze, wyniki czego zobaczycie już niebawem w kolejnym wydaniu Skarbu Rossmann! Niestety, nic więcej powiedzieć nie mogę. :)
Na rozpoczęcie sezonu mam dla Was propozycję genialnego sosu, który (jeśli wypróbujecie przepis) będzie Wam towarzyszył w większości imprez plenerowych. Każdy z moich gości był nim zachwycony, sos pasuje również do większości serwowanych na grillu potraw (do kiełbasy, mięsa czy warzyw). Jego plusem jest również to, że można zamknąć go szczelnie w słoiczku i schować do lodówki "na potem." :)


Kolejną zaletą sosu jest fakt, że główny przepis można modyfikować, dostosowując go jednocześnie do własnych wymagań. Jeśli chcemy, aby sos był bardziej czosnkowy lub pikantny - nie stanowi to problemu, wystarczy zwiększyć ilość użytych składników a sos nadal smakuje świetnie. :)


Składniki:
150 gramów dobrej jakości ketchupu  
100 gramów czerwonej papryki konserwowej 
3 łyżki stołowe oleju
1 średnia cebula
czosnek (dowolna ilość) - u mnie tylko 1 (za to duży) ząbek
sól, pieprz kajeński (do smaku)
sos Worcester (do smaku)
1 łyżka stołowa winiaku lub 1 łyżeczka cukru


Wykonanie:
Zblenduj ketchup wraz z olejem na gładką masę. Pokrój w drobną kosteczkę paprykę konserwową oraz cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj wszystkie składniki do ketchupu, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, sosem Worcester, dodaj winiak lub cukier. Włóż do lodówki na  2-3 godziny - sos jest najlepszy, jak troszkę "postoi."
Smacznego! :)


Komentarze