Fit | Sałatki/Surówki

Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami

26 kwietnia 2016
Jump to recipe

salatka z kaparami

Tą sałatkę zrobiłam na śniadanie, kiedy potrzebowałam trochę wolnego miejsca w lodówce. Wyszło jak zwykle… spontanicznie, ale bardzo zdrowo i smacznie. I oto chodzi. Mąż zachwycony zajadał się sałatką. Tym razem w roli głównej wystąpiły kapary, które dawno nie gościły na naszym stole.

Aby było na czym zawiesić zęby, dodałam prażone pestki słonecznika. Oczywiście, sałatkę możecie dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych aktualnie przez siebie składników.

U nas wystąpił w roli głównej miks sałat. To super wynalazek, który warto mieć zawsze w lodówce. Nawet podczas nieoczekiwanego nalotu gości, taki miks sałat + kilka dodatków i podejmiecie gości jak królów. Ja osobiście uwielbiam sałaty i w sumie niewielka zmiana dodatków wpływa na ich smak.

Tym razem dressing zrobiony został na bazie musztardy rosyjskiej, oliwy, octu z winnego i miodu.

Polecam sałaty podawać z grzankami np z masłem czosnkowym, wtedy spokojnie możemy podawać je jako samodzielne danie. Sprawdzą się również idealnie jako dodatek do grillowanych mięs.

Jeśli jesteś na diecie, to również  z chęcią zapoznasz się z taką sałatką. Nie dodawaj tylko miodu do dressingu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *