poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka z pstrągiem i orzechami

Ta sałatka pełna jest dobroczynnych kwasów omega-3 i 6, które spowalniają starzenie się komórek i obniżają poziom trójglicerydów we krwi a tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca. Do tego jest bardzo smaczna. Słodkie pomidorki i lekko pikantna rukola świetnie współgrają z wyrazistą rybą.






Składniki:

(na 4 porcje)

opakowanie rukoli

50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów)

wędzony filet z pstrąga łososiowego

szklanka pomidorków cherry

10-15 kawałków suszonych pomidorów + olej

sok z ½ cytryny

garść orzechów nerkowców lub włoskich

sól, czarny pieprz



Sposób przygotowania:



Na czterech talerzach rozkładamy rukolę i kiełki brokuła (zostawiamy nieco do dekoracji). Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na rukoli. Filet z pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów.

Orzechy prażymy na suchej patelni.

Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly