Zucchini miracle evening

czyli placuszki cukiniowo - ziemniaczane



Był sobie wieczór... i była sobie samotna cukinia... Nie wiedziała co ze soba zrobić, była sama, miała pomóc w budowie zapiekanki, ale jakoś o niej zapomniano...,aż tu nagle, pewnego wieczora, przyszedł mały głodek... Zdecydował, aby połączyć cukinie z ziemniakiem, że razem na pewno się dogadają, będzie lepiej... 
I tak po krótkiej negocjacji zarumieniły sie razem...

Czas przygotowania: ok 10 min
Serwowanie: 12 placuszków

Składniki:


  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 cukinia 
  • szczypta soli
  • zamienniki 2 jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotkę
  • 3 łyżki mąki Shar bezglutenowej (z kwiatkiem)
  • listki oberwane z pół pęczka tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • do smaku - płatki chilli
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1/2 opakowania serka koziego (Turek lub inny aksamitny)
  • 3 łyżki wody 

Cukinię i ziemniaki należy umyć i obrać. Zetrzeć połowę na grubej tarce, a drugą połowę na drobnej. 
Do cukinii dodaj zamiennik jajka, listki tymianku, starty czosnek, startą szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz oraz solą. 
Dodawaj mąkę partiami - ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię.  
UWAGA - gdyby jednak ciasto wyszło za gęste, dodaj łyżkę jogurtu lub mleka. 
Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju kokosowym na złoto. 
Podawaj z kozim serkem wymieszanym z wodą na rozrzadzenia i oprószonym płatkami chilli i tymianku.

Pysznie i chrupko :) obłędnie :)

Polecam



Comments

Popular Posts