Drożdżowy ślimak z serem.

Najczęściej piekę drożdżowe ciasta , bo
te znikają u mnie najszybciej .Dzisiejsza
drożdżówka w formie ślimaka z serem w
środku .Zjedzona ,zapomniana .

IMG_9733

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:
2 szklanki mąki
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówki
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao plus 2 łyżki ciepłego mleka – zrobić pastę

Masa serowa:
200 g sera kremowego typu Philadelphia
2 łyżki cukru pudru,lub mniej
1 żółtko
Składniki masy połączyć ze sobą
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy
kakaową pastę ,wyrabiamy ,aż masa będzie brązowa .
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia .
Obie części ciasta należy rozwałkować na prostokąt ,posmarować
w środku serem i zwinąć w rulonik .Następnie oba ruloniki w
ślimaka ,już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Gotowe ciasto odstawiamy na 0,5 godziny ,smarujemy pozostawionym
białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut .
Można zrobić dwa mniejsze ciasta ślimaczki ,jeśli wolicie,wtedy skracamy
czas pieczenia do około 20 minut.

IMG_9730

IMG_9734

12 uwag do wpisu “Drożdżowy ślimak z serem.

Dodaj komentarz