Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata


Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia 🙂

Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata

Składniki:

  • 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone)
  • 1 duży batat
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sok z cytryny
  • około 4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Batata obieramy, kroimy w kształcie frytek i wrzucamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i listki z jednej gałązki rozmarynu. Mieszamy.

Pstrągi myjemy, osuszamy i robimy nacięcia po jednej stronie. Ryby nacieramy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na około rozkładamy przygotowane bataty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut. Około 8 minut przed końcem pieczenia blaszkę przestawiamy na górną półkę piekarnika.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *