Opublikowany w Obiad, pizza

Pizza z rukolą i pomidorkami – pieczona na kamienu do pizzy

DSC_0050~2Od dawna marzyła mi się taka pizza – na cienkim, chrupiącym spodzie. I wiecie co ? I w końcu się spełniło.
Kupiłam kamień do pizzy i faktycznie jest różnica w jakości pizzy. Przede wszystkim pizza piecze się znacznie szybciej i w smaku – według mnie- jest lepsza. Na takim kamieniu można piec nie tylko pizzę, ale też bułki, czy chleb.
Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu pizzy na kamieniu, trochę poczytałam, trochę pokombinowałam i jest.

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej typ 650
180 – 190 ml ciepłej wody
łyżeczka drożdży instant
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki drobnej soli
łyżeczka oliwy lub oleju

Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę – wymieszać ciasto. Nie powinno być zbyt luźne – jeśli takie będzie można dodać odrobinę mąki. Na koniec dolać oliwę i ciasto wyrobić na gładkie i elastyczne.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Do piekarnika włożyć kamień – ja ustawiłam go na najniższej ‚półce’ na kratce.
Nastawiłam piekarnik na 220 stopni. Kamień musi być dobrze nagrzany i nie wolno go wkładać do gorącego piekarnika.
Jeśli nie macie kamienia wystarczy piekarnik dobrze rozgrzać.
Po godzinie kiedy kamień dawał o sobie znać, że jest nagrzany, a ciasto wyrosło przygotowałam składniki na pizzę.

Dodatki:
250 g sera mozzarella ( w kawałku )
2 garści rukoli
5-6 pomidorków koktajlowych
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidorki pokroić w plasterki.
Składniki odłożyć na bok i przygotować blat lub stolnicę.

Ciasto odgazować, wyłożyć na blat posypanym niewielką ilością mąki.
Ciasto możecie rozwałkować i zrobić okrągłą pizzę lub uformować prostokąt. Ja mam okrągły kamień, więc u mnie pizza w kształcie koła. Ciasto rozwałkowałam cienko i ułożyłam na łopatę, spód ciasta posmarowałam koncentratem, posypałam serem, ułożyłam rukolę i na wierzch pomidorki.

Kamień posypałam mąką, żeby ciasto odstało po upieczeniu. Czytałam bowiem, że mogą być z tym problemy. No i cóż wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 10 minut.
Bez użycia kamienia pizza może się piec dłużej do 20-30 minut ( w zależności od mocy Waszego piekarnika).

Autor:

Matka, żona, kobieta pracująca.. Obecnie jestem szczęśliwa. Trochę gotuję, piekę i szydełkuję.. Od niedawna nowy etap w życiu - własne cztery kąty

Dodaj komentarz