Schab w sosie pieczarkowo -serowym.

Proste i smaczne danie obiadowe .Soczyste i
kruche kotlety schabowe w sosie pieczarkowo –
serowym z warzywami .Pamiętajcie,że warzywa
im krócej podsmażacie na patelni ,tym są smaczniejsze.
Brokuł odstał 5 minut we wrzątku ,był idealny.

IMG_0403

Składniki : dla dwóch osób

2 kawałki schabu ,lub więcej ,zależy ile zjecie

200 g pieczarek
mała cebulka
150 ml śmietany 18 %
pieprz ,sól
ser twardy ,ulubiony
brokuł ,kilka różyczek
Kotlety oprószyć ulubionymi przyprawami i przesmażyć na
patelni z dwóch stron na rumiano .Odstawić pod przykryciem .
Na tej samej patelni zeszklić na rumiano cebulkę ,dodać pokrojone
pieczarki i przesmażyć krótko ,dodać śmietankę ,sól i pieprz do smaku .
Kotlety z powrotem dodać na patelnię do sosu ,na całość skroić kawałek
twardego ,żółtego sera w jak najcieńsze płatki.Podawać .

Brokuł dzielimy na różyczki ,wkładamy do wrzącej wody ,wyłączamy gaz
i odstawiamy na 5 minut .Wyjmujemy z wody ,kroimy na mniejsze kawałki
i dodajemy do dania .

Podajemy z ryżem ,kaszą lub makaronem.

IMG_0398

8 uwag do wpisu “Schab w sosie pieczarkowo -serowym.

  1. mopswkuchni pisze:

    Schab i pieczarki to połączenie idealne. Zapraszam do zgłoszenia przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 🙂

  2. Ja bardzo lubię pieczarki, choć nie mają one zbytni dużej wartości odżywczej! Ale chętnie użyję Twojego przepisu następnym razem, kiedy będę piekła schab. Do tej pory często łączyłam go z owocami np. suszonymi śliwkami, jabłkami oraz pomarańczami. Dla niektórych domowników jednak tego typu sosy były nieco za słodkie.

Dodaj komentarz