czwartek, 21 kwietnia 2016

LECZO BEZ TŁUSZCZU

Już tak mocno nie mogę  się doczekać świeżych polskich warzyw, skręca mnie i ściska w żołądku. Koleżanka do pracy dziś przyniosła leczo, pozazdrościłam i też zrobiłam. Przepyszne, co prawda jeszcze nie z nowalijek ale wyszło bardzo bardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!!



Składniki: 

  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cukinia 
  • 1 biała cebula
  • 0,50 dag kiełbasy drobiowej 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • ok.+- szklanki wody
  • 3 marchewki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • po łyżeczce: papryki w proszku  czerwonej słodkiej i ostrej, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich
  • sól  

Sposób przyrządzenia: 

Marchewkę wyszorować, obrać i gotować w całości ok. 10 min. Ma być pół twarda. Po przestygnięciu pokroić w talarki. Cukinie i papryki umyć, pokroić w kostkę, ugotować na parze. Cebulę pokroić w talarki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wszystko w/w przełożyć do głębokiego rondla, podlać wodą i dusić ok. 10 min.Dodać wyciśnięty czosnek. Po tym czasie doprawić przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy. Zostawić jeszcze na ogniu ok. 5-7 min. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem. Smacznego :-))))


2 komentarze: