Lazania z kawiorem z bakłażana

Danie przygotowałam na specjalne życzenie syna. Jeszcze nie miał okazji spróbowania lazanii. Inaczej jednak wyobrażał sobie jej smak.

SAM_6638

Składniki

16 płatów makaronu do lazanii
500 g mielonej łopatki
2 puszki pomidorów krojonych
1 puszka marchewek firmy Bonduelle
1 cebula
sól
pieprz
1 słoik kawioru z bakłażana firmy Proeco Polska
1-2 ząbki czosnku
3 plastry żółtego sera

sos beszamelowy
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl mleka
sól
gałka muszkatołowa

SAM_6659

1. Na jednej patelni podsmażamy łopatkę, na drugiej poszatkowaną cebulę z pokrojonymi w plasterki marchewkami.

2. Kiedy mięso będzie przyrumienione wlewamy pomidory, dodajemy kawior z bakłażana, przeciśnięty czosnek  i zawartość drugiej patelni.

3. Dusimy prze kilka minut.

4. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.

5.  W naczyniu układamy pierwszą warstwę nieugotowanego makaronu.

6. Wykładamy 1/3 część sosu, następnie kolejną porcję makaronu, sos, makaron, ostatnią porcja sosu i makaronu.

7. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i po chwili wlewamy mleko. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos podgrzewamy aż zgęstnieje.

8. Gotowy wylewamy na lazanię.

9. Na wierchu układamy porwane kawałki żółtego sera.

10. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

SAM_6663

Smacznego życzy

bonduelle_61859

logo-proeco

3 comments

Dodaj komentarz