Danie przygotowałam na specjalne życzenie syna. Jeszcze nie miał okazji spróbowania lazanii. Inaczej jednak wyobrażał sobie jej smak.
Składniki
16 płatów makaronu do lazanii
500 g mielonej łopatki
2 puszki pomidorów krojonych
1 puszka marchewek firmy Bonduelle
1 cebula
sól
pieprz
1 słoik kawioru z bakłażana firmy Proeco Polska
1-2 ząbki czosnku
3 plastry żółtego sera
sos beszamelowy
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl mleka
sól
gałka muszkatołowa
1. Na jednej patelni podsmażamy łopatkę, na drugiej poszatkowaną cebulę z pokrojonymi w plasterki marchewkami.
2. Kiedy mięso będzie przyrumienione wlewamy pomidory, dodajemy kawior z bakłażana, przeciśnięty czosnek i zawartość drugiej patelni.
3. Dusimy prze kilka minut.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.
5. W naczyniu układamy pierwszą warstwę nieugotowanego makaronu.
6. Wykładamy 1/3 część sosu, następnie kolejną porcję makaronu, sos, makaron, ostatnią porcja sosu i makaronu.
7. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i po chwili wlewamy mleko. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos podgrzewamy aż zgęstnieje.
8. Gotowy wylewamy na lazanię.
9. Na wierchu układamy porwane kawałki żółtego sera.
10. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego życzy
Wygląda obłędnie, świetne zdjęcie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie