Zdrowy i kolorowy początek dnia 🙂
Składniki:
2 jajka
4-5 pieczarek
kawałek cukinii
3 plastry bakłażana
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka młodego jęczmienia Green Essence
olej do wysmarowania kokilek
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić i podsmażyć na suchej patelni do odparowania soku. Cukinię zetrzeć na tarce, bakłażana pokroić w drobna kostkę i posolić.
Białka ubić na sztywno z solą, zmiksować z żółtkami, wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami (cukinię i bakłażana odcisnąć). Masę nałożyć do 4 natłuszczonych kokilek i wstawić do gotujące wody do połowy wysokości foremek. Gotować pod przykryciem około 12 minut.
Parowańce to mój przysmak z dzieciństwa, przeważnie jadłam je z truskawkowym sosem. Zielone też z pewnością smakują wybornie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja zdecydowanie wolę parowańce na wytrawnie 🙂
PolubieniePolubienie