Splendid dumplings I

czyli pierwsze pierozki dim sum


ok, moze nie ósmy cud świata, ale były pyszne... Wegatarianskie , bardziej dla mnie, te z mięskiem dla męża :) Każdy się cieszył jak swojego ulubieńca wylosował :)Przepis zapożyczyłam z internetu, jednak go zmodyfikowałam. Myślę, że następnym razem jeszcze się postaram bardziej, aby ciasto wyszło bardziej gładkie i klejące się. Tym razem była guma ksantanową i udało się bardzo giętkie ciasto, następnym razem spróbujemy jeszcze raz ! Było na obiad i na lunch następnego dnia. W zamkniętym pudełeczku, w lodówce przetrwało do następnego dnia w bardzo dobrym stanie :) Gorąco polecam


czas przygotowania: 30-40 minut
ilość porcji: ok 20 pierożków dużych lub 30 małych



SKŁADNIKI

Ciasto:

1,5 szklanki mąki ryżowej

1 szklanka mąki z tapioki
0,5 szklanki maki owsianej
1- 1,5 szklanka wrzącej wody

4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki gumy ksantanowej

Nadzienie wegetarianskie:
1 kostka tofu

1 łyżka oliwy do smażenia
2 cebule szalotki
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
1/2 szklanki świeżej drobno posiekanej pietruszki zielonej
2 łyżki startego imbiru
1/3 szklanki grzybów mun
1 łyżeczka oleju sezamowego

Sos:
1/4 szklanki sosu sojowego

2 łyżki syropu klonowego lub z Agawy
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 papryczki chili
1/2 of spring onion


PRZEPIS:
nadzienie:

Zacznij od przygotowania nadzienia, aby ciasto bardzo nie wyschło. Nawet owinięte w folie. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na łyżce oliwy, w końcowej fazie dodaj drobno posiekany czosnek. Namoczone grzyby Mun drobno posiekaj. Pozostałe składniki posiekaj bardzo drobno. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
ciasto:

W misce wymieszać mąki z solą, dodać olej oraz wrzącą wodę. Wszystko  dokładnie wymieszać. Kiedy ciasto przestanie parzyć, dokończ proces wyrabiania rękami. Jeżeli zauważysz, że ciasto się rwie oznacza to że jest zbyt suche. Należy dodać gorącej wody i oleju. Nawet do lekko podsuszonego ciasta, które odstało troszkę w misce, można powtórzyć ta procedurę.

sos: Wymieszaj składniki ze sobą, gotowe :)
przygotowanie pierogów:

Ciasto rozwałkować na placeki o grubości ok. 2-3 mm. Jesli robimy duże pierogi wykrawamy kółka wielkości 8 cm. Mniejsze ok 5 cm.
Każdy krążek napełniamy wybranym nadzieniem i sklejamy.

Gotowe pierożki układamy na wyścielonej papierem do pieczenia naczyniu do gotowania na parze ( bambusowe lub elektryczne).
Pierożki pod wpływem pary zmieniają się z białych na przeźroczyste. Gotujemy na parze od 9-12 min.

Gotowe pierożki serwujemy pokropione olejem sezamowym oraz sosem oraz posypane lekko białym sezamem.




Maczamy w sosie i mniam... :) Polecam :)

Następnym razem przepis na nadzienie mięsne i krewetkowe :)



Comments

Popular Posts