Birthday cake today

czyli kruchy i lekki jabłecznik



Pyszne lekkie i po czasie :) Urodziny dawno były, zreszta szarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :)
Mam nadzieję, że pokochacie je tak samo jak ja :D



Składniki:
  • 150 g mąki Shar bezglutenowej (tej z ciasteczkiem)
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g cukru cynamonowego
  • 100 g margaryny bezlaktozy
  • 2 jabłka
  • 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej
  • 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno)
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy.
Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą (o. 30 cm śr) bo łatwiej równo się dzielić porcjami.
Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, a te, w cienkie plasterki. Siekamy również orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem.
Do miski wsypać mąkę, cukier cynamonowy, zamiennik jajka i miękką margarynę. Wymieszać dokładnie ugniatając masę ciasta. Ciasto ma mieć postać zwartej, nierozpadającej się kulki.


Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 masy. 1/3 zarezerwowana jest na kruszonkę ciasta.
2/3 masy rozwałkujemy podsypując mocno mąką, aby ciasto nie przywarło do podłoża. Musimy rozwałkować kółeczko, takie, jak nasza forma. Sprytnie przekładamy na wałku na formę do pieczenia.
Ciasto dociskamy do formy, musi zachodzić na brzegi. Warto tez pokłuć widelcem dno, aby oddychało. Ciasto jest kruche więc delikatnie musimy się z nim obchodzić :)


Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami.
Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka.
Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka z cynamonu oraz cukru waniliowego.

Pieczemy 25 min w 180 C.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem :)

Enjoy!!!



Comments

Popular Posts