środa, 20 kwietnia 2016

Ciasto z herbatą do herbaty

Ostatnio uzależniona jestem od pieczenia z Weroniką Madejską. I znowu jej przepis u mnie na blogu. Mniam. Tym razem ciasto herbaciane.

  • 10 jajek przepiórczych
  • 125 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 jabłka starte na tarce
  • 150 g suszonych śliwek
  • 200 ml mocnego naparu z herbaty
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 90 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki gryczane
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
Śliwki zalać herbatą, odstawić na 10 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, jabłka i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać do ciasta. Śliwki zmiksować na mus i dodać do pozostałych składników. Wszystko połączyć łyżką.
Ciasto przełożyć do keksówki.  
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 50 -60 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz