Składniki
1 opakowanie makaronu do lazanii (450-500g)
0,4 kg sera żółtego
0,75 kg zmielonej łopatki wieprzowej
3 cebule
4 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
0,5 kg pieczarek
1 słoik krojonych pomidorów
1 słoik domowego przecieru pomidorowego
słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka ostrej pasty paprykowej
1 papryczka kajeńska
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
chili, słodka papryka
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić i zeszklić, warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i dodać do cebuli, podsmażyć.
Dodać mięso, a po około 15 minutach starte na grubym oczku pieczarki, pomidory ze słoika i przecier, pastę paprykową, pokruszona papryczkę i przyprawy. Dusić całość około pół godziny. Na końcu dodać przecier pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku. Sos nie powinien być gęsty, makaron musi się w nim ugotować.
Ser zetrzeć na tarce. Dno naczynia do zapiekania posmarować oliwą i cienką warstwą sosu i kolejno układać makaron, sos i ser. Ostatnią warstwą powinien być ser żółty posypany papryką i ziołami.
Zapiekać około 45 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Smacznego 🙂
Miałam wczoraj na obiad, co prawda wersję szpinakową, ale kocham lasagne:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Szpinakową, a raczej szpinakowo-mięsną też kiedyś robiłam, szpinak jest dobry we wszystkim 🙂 Jeszcze tylko ciasta z nim nie robiłam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie