Lasagne

Składniki

1 opakowanie makaronu do lazanii (450-500g)

0,4 kg sera żółtego

0,75 kg zmielonej łopatki wieprzowej

3 cebule

4 marchewki

1 pietruszka

1/4 selera

0,5 kg pieczarek

1 słoik krojonych pomidorów

1 słoik domowego przecieru pomidorowego

słoiczek przecieru pomidorowego

1 łyżka ostrej pasty paprykowej

1 papryczka kajeńska

sól, pieprz,

zioła prowansalskie,

chili, słodka papryka

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić i zeszklić, warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i dodać do cebuli, podsmażyć.

Dodać mięso, a po około 15 minutach starte na grubym oczku pieczarki, pomidory ze słoika i przecier, pastę paprykową, pokruszona papryczkę i przyprawy. Dusić całość około pół godziny. Na końcu dodać przecier pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku. Sos nie powinien być gęsty, makaron musi się w nim ugotować.

Ser zetrzeć na tarce. Dno naczynia do zapiekania posmarować oliwą i cienką warstwą sosu i kolejno układać makaron, sos i ser. Ostatnią warstwą powinien być ser żółty posypany papryką i ziołami.

Zapiekać około 45 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.  Smacznego 🙂

lasagne

4 uwagi do wpisu “Lasagne

Dodaj komentarz