Powoli pojawiają się świeże owoce. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie owoców w słoiczkach!
Przygotuj:
- Owoce – ja użyłem borówek
- Cukier
Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy owoce. Można użyć takich, jakie akurat mamy: maliny, truskawki, jagody… Ja użyłem moich ulubionych borówek. Owoce zasypujemy cukrem. Najlepiej dodawać cukier już w trakcie nakładania owoców, warstwami. Ile cukru? Ja na mały słoik daję 2-3 łyżki. Jeśli owoce są mało słodkie, cukru dajemy więcej, gdy są słodkie same z siebie – cukru może być mniej. Zakręcamy i pasteryzujemy do momentu, aż rozpuści się cały cukier. Gotowe słoiki ustawiamy do góry dnem, by szczelnie się zamknęły. Tak przygotowane owoce będą doskonałym składnikiem ciast i deserów lub jako dodatek do herbaty. Smacznego!
Dodaj komentarz