Szaszłyki wieprzowe z polędwicy

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Dziś przygotujemy szaszłyki z polędwicy!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Ok 500g. polędwicy wieprzowej
  • Papryka zielona i czerwona
  • Cebula
  • Jogurt grecki
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem, dodajemy przetarty czosnek i jogurt grecki. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy paprykę, którą kroimy w kostkę o wielkości zbliżonej do polędwicy. Cebulę kroimy w krążki. W tym czasie możemy również namoczyć patyczki, na które będziemy nakłuwać nasze szaszłyki. Zapobiegnie to ich spaleniu w czacie pieczenia lub grillowania. Gdy mięso się zamarynuje, wyjmujemy z lodówki i nabijamy na patyczki na przemian z papryką i cebulą. Polędwica to bardzo chude mięso. Z tego powodu obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni każdy szaszłyk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut lub kładziemy na grilla. Idealnym dodatkiem będzie sałatka caprese w formie szaszłyków. Przepis na nią znajdziecie na blogu. Gotowe – smacznego!

Jedna myśl w temacie “Szaszłyki wieprzowe z polędwicy

Add yours

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑