czwartek, 14 kwietnia 2016

Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem

Jakoś tak po przeglądzie lodówki i zamrażalki dopadłam kiełbasę chorizo i polędwiczkę wieprzową i podjęłam się wyzwania połączenia tego w całość. już po szaszłykach z chorizo i kurczakiem wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową i pomidorami

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g)
1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze)
1/2 łyżeczki tymianku
olej

Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot. 
Połówką kiełbaski nadziewamy naszą polędwiczkę.
Na odrobinie tłuszczu na patelni obsmażamy naszą polędwiczkę z każdej strony dosłownie przez chwilę do zmiany koloru, nie chodzi nam o jej wysmażenie.


Gotowe mięso wraz z tłuszczem po smażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i wstawiamy na 20 min do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry.




Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz