Zielona zupa z klopsikami

Zupa przygotowana na bazie indyka i samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci.

danie 03b

Składniki

1 szyja indycza
1 szkl zielonego groszku
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
1 brokuł
kilka brukselek
kawałek pora ( zielona część)
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka posiekanego koperku
1 łyżka śmietany 18 %
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
ewentualnie 1 kostka drobiowa lub warzywna
ok. 2,5 l wody
sól
pieprz

klopsiki z indyka
500 g piersi indyczej ( mielonej)
1 białko
ok. 1 łyżka tartej bułki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
liść laurowy
3 ziela angielskie

danie 06b

1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy szyję indyczą. Przed zagotowaniem zbieramy szumowiny.

2. Warzywa mogą być mrożone lub świeże. Fasolkę i brokuła kroimy na mniejsze kawałki a pora w paski.

3. Do gotującej się wody wkładamy łyżkę masła, ewentualnie kostkę rosołową, ziela angielskie oraz liść laurowy.

4. Mięso z indyka łączymy z białkiem, tartą bułką i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki.

5. Warzywa wrzucamy do wywaru. Kiedy będą w połowie miękkie dodajemy mięsne kuleczki. Doprawiamy do smaku.

6. Zupę zaprawiamy mąką wymieszaną z odrobiną wody i zabielamy śmietaną.

7. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki i koper.

8. Żeby zupa była bardziej treściwa proponuję podawać ją z osobno ugotowanymi ziemniakami lub pure.

danie 04b

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz