czwartek, 14 kwietnia 2016

Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku

Lubicie szybkie dania? Ja nie kupuję "gotowców" a to danie zawsze ratuje mnie, gdy nie mam czasu lub pomysłu na wymyślanie obiadu :)
Nie dość, że szybki, to jeszcze pyszny i zdrowy obiad na dodatek :)

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja ok.435 kcal)
3 woreczki brązowego ryżu 
1 łyżeczka kurkumy
kurczak z warzywami1 cebula
500 g piersi z kurczaka
500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku
3 łyżki sosu sojowego
pieprz
łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra)
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
1 łyżka oleju
ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy.
Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku. 
Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie polecam polanie sosem chili :) Smacznego :)

mieszanka chińska
kurczak z warzywami
 1 porcja - 362 g - około 435 kcal:
- białko - 35 g
- tłuszcz - 6 g
- węglowodany - 64,25 g
- błonnik -  7 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram


3 komentarze: