Sernik Tiramisu na zimno

Kilka dni temu moja serdeczna koleżanka poprosiła mnie o sprawdzony przepis na sernik na zimno. Wiosna i (już za chwilę) obfitość świeżych owoców skusi chyba każdego do przyrządzenia wszelkiej maści ciast i tych na zimno i tych pieczonych. :)
Ewa poprosiła mnie również, aby sernik ten nie miał konsystencji "śmietankowej lub mlecznej galarety", tylko był bardziej sernikowy, znaczy serowy. :) 
Podałam jej przepis bazowy z mojego (zdecydowanie ulubionego) do tej pory sernika Tiramisu. Czekam na efekty jej pracy myślę jednak, że będzie nim zachwycona. 
Oczywiście nie mogło być inaczej, poczyniłam i ja swój ukochany serniczek. :)


Jak wspomniałam powyżej "bazę" do sernika możecie wykorzystać w sumie do każdego rodzaju sernika na zimno. Gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani. Masa serowa bardzo ładnie trzyma formę, kroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :) 

Składniki (spód):
1 szklanka czekoladowych herbatników
60 gramów masła 82%
1 duża łyżka cukru pudru

Składniki (na masę serową):
500 gramów serka mascarpone
1/2 litra śmietany kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody

Składniki (do Tiramisu):
1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu
1/3 szklanki rumu lub amaretto
1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej)
dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao
Wykonanie:
Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką. Włóż do lodówki. 
Żelatynę rozpuść w wodzie, odstaw do przestudzenia. 
Przygotuj trzy miski.
W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki.
W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem, odstaw do lodówki. 
W trzeciej misce wymieszaj kawę z alkoholem, przygotuj biszkopty. 
Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. 
Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej układaj biszkopty porządnie namoczone w kawie i alkoholu. Posyp następnie całość kakao. 
Na biszkopty wyłóż pozostałą część masy serowej. Stuknij formą parę razy o blat (aby masa dostała się pomiędzy biszkopty). Wyrównaj górę. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc) do stężenia. 
Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch kakao. 
Smacznego! 



Komentarze

  1. Kocham sernik, kocham tiramisu...połączenie moich 2 ukochanych ciast? Raj! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze raz dziękuje za przepis na sernik ;) ten tez koniecznie muszę zrobic bo kocham tiramisu i mąż tez. Zawsze zamawiamy jako deser we włoskich restauracjach. Mniam xx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, cieszę się że udało mi się Ciebie zaskoczyć aż podwójnie! :)

      Usuń

Prześlij komentarz