poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Zdrowy omlet z gruszką i żurawiną

Jakiś czas temu usłyszałam o zbawiennych właściwościach ostropestu i w końcu trafił on w moje ręce. Staram sie go dodawać do omletów czy owsianek. Pokrótce trochę o nim:
Ostropest zawiera wiele cennych związków. Najważniejszy z nich to tzw. sylimaryna o właściwościach przeciwzapalnych i detoksykacyjnych. Związek ten chroni wątrobę przed toksynami i wpływa na jej regenerację. Poza tym zwiększa wytwarzanie żółci i oddziałuje na procesy trawienne. W ostropeście znajdziemy również flawonoidy, które są cennym antyoksydantem. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników i pomagają w walce z komórkami nowotworowymi. (źródło)
użyłam go również w poniższym przepisie :)

Składniki: (porcja)
  • 2 jajka
  • 15g otrębów owsianych firmy Kupiec 
  • 5g jagód goi dostępnych w sklepie food4life.pl
  • 100g dojrzalej gruszki (trzemy na tarce o dużych oczkach)
  • 10g żurawiny dostępnej w sklepie food4life.pl
  • 5g orzechów włoskich
  • 5g ostropestu
  • 50g twarogu sernikowego (użyłam presidenta)
  • cynamon
Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzebujemy
  2. otręby, ostropest, jagody orzechy wrzucamy do młynka i mieliny
  3. do jajek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i odstawiamy na około 5minut, żeby spęczniały
  4. smażymy na teflonowej (rozgrzanej) patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu pod przykryciem


SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.