poniedziałek, 28 lipca 2014

Podudzia kurczaka w sosie majonezowo - ketchupowym


 Proste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość.


Składniki

- 1 kg "pałek" z kurczaka
- ½ szklanki majonezu
- ½ szklanki ketchupu
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz






Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Podudzia umyć i osuszyć. Majonez i ketchup wymieszać, dodać przyprawę do kurczaka ( wedle uznania ), przyprawić solą oraz pieprzem, dolać ¼ szklanki wody i wymieszać. Podudzia przełożyć do sosu, wymieszać aby dokładnie pokrył mięso i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Udka wraz z sosem przelać do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
.
Uwaga – sprawdzona rada

1)       kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem i kurkumą.


Życzę smacznego.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...