Kanapki są nudne? Nic podobnego! Przygotuj pyszne przekąski z mięsem kaczki.
Do przygotowania kanapek z kaczką potrzebujemy:
- Piersi z kaczki
- Rozmaryn
- Majeranek
- Tymianek
- Ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Rukola
- Bagietka
- Sos balsamiczny
- Sól
- Pieprz
Przygotowujemy kaczkę. Zioła drobno siekamy, lub używamy suszonych, Dodajemy dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy na pewien czas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia skórki.
Możemy przygotować ją również na inny, szybsz sposób. Obsmażamy z obu stron – stronę ze skórą 5-6 minut, drugą stronę ok. 3 minuty i razem z patelnią, jeśli jest do tego przystosowana, lub na ciepłym naczyniu żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut.
Gotową kaczkę kroimy w plastry. Możemy kanapki przygotować na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno!
Bagietkę lub inne ulubione pieczywo kroimy na nieduże kromki. Skrapiamy je oliwą z oliwek. Na kilku liściach rukoli układamy plaster piersi kaczki. Na kaczkę nakładamy jeszcze trochę rukoli oraz posiekany świeży rozmaryn. Polewamy sosem balsamicznym. Smacznego!
Dodaj komentarz