Rogaliki drożdzowe z nutellą.

Dziś zapraszam na pyszne rogaliki na
dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą
mi wszystkie takie same i równiutkie .
Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale
są tak dobre ,że zachęcam was do ich
upieczenia.

IMG_0077

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rogalików
0,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy
każdy w formie koła ,każde koło dzielimy nożem na 6 części .
Powstaną niewielkie trójkąty .Na każdym kładziemy odrobinę
nadzienia ,u mnie nutella i zwijamy jak rogalik końce podwijając
delikatnie do środka.
Odstawiamy wszystkie na kolejne 20 minut .Smarujemy białkiem.
Pieczemy na blaszce wyłozonej papierem przez około 20 minut
w 180 stopniach .

IMG_0082

IMG_0085

27 uwag do wpisu “Rogaliki drożdzowe z nutellą.

  1. Mniam! Robiłam jedynie muffiny z Nutellą, a rogalików (zwłaszcza drożdżowych) niestety nie. Wielka szkoda. U mnie rogaliki najczęściej z czekoladą, dżemem lub serem. Muszę dorwać i Nutellę 😉 Pozdrowionka i miłego weekendu 🙂

Dodaj komentarz