Dziś zapraszam na pyszne rogaliki na
dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą
mi wszystkie takie same i równiutkie .
Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale
są tak dobre ,że zachęcam was do ich
upieczenia.
Składniki na zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .
Ciasto właściwe:
2 szklanki mąki
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rogalików
0,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy
każdy w formie koła ,każde koło dzielimy nożem na 6 części .
Powstaną niewielkie trójkąty .Na każdym kładziemy odrobinę
nadzienia ,u mnie nutella i zwijamy jak rogalik końce podwijając
delikatnie do środka.
Odstawiamy wszystkie na kolejne 20 minut .Smarujemy białkiem.
Pieczemy na blaszce wyłozonej papierem przez około 20 minut
w 180 stopniach .
Zjadłabym do kawusi!
Mniam! Robiłam jedynie muffiny z Nutellą, a rogalików (zwłaszcza drożdżowych) niestety nie. Wielka szkoda. U mnie rogaliki najczęściej z czekoladą, dżemem lub serem. Muszę dorwać i Nutellę 😉 Pozdrowionka i miłego weekendu 🙂
Drożdżowe i czekoladowe nadzienie, pycha:)
wyglądają bajecznie, uwielbiam rogaliki 🙂
świetne! ale kusisz
Bardzo kusząca propozycja 🙂
Wiesz czego mi w Australii najbardziej brakuje…. Drożdży! Niby sa te suche i w ogóle… Ale jakoś smak inny:D także drożdżówka na wagę złota, a takie rogaliczki?:) mniam!
W życiu nie robiłam nic na suchych ,u mnie na szczęście są .
mnie do nich nie trzeba namawiać 🙂 biorę w ciemno!
Nie ma co, trochę się napracowałaś. Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Łatwo poszło.
moje też nigdy nie wychodzą takie same a mimo to znikają bardzo szybko:)
Uwielbiam zarówno drożdżowe rogaliki jak i bułeczki
Mmm… deserek idealny dla mnie
rogaliki z czekoladą po prostu muszą smakować 🙂
i własnie dlatego, że nie wychodzą idealne są takie smaczne:) pozdrawiam
Ale wyglądają bardzo apetycznie, z przyjemnoscią do schrupania 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mógłby ktoś mi zrobić takie pyszoty na śniadanie…
Przepis fajny, niestety drożdże mi nie służą. Za to inne przepisy bardzo mnie zainteresowały!^^
Obserwuję i pozdrawiam!
Zapraszam do mnie na konkurs!
http://www.jennydzemson.blogspot.com
Również pozdrawiam.
Ty wiesz co dobre 😀
Porywam od razu kilka!!
Pewnie, że rogalika i to nie jednego 😀
Oooo jakie piękne rogaliki 🙂 Mnie tu kusisz jak na dietę się szykuję ;D
często robię rogaliki z nutellą 🙂 takie domowe są najlepsze 🙂 pyszności 🙂 chętnie bym się skusiła na kilka takich 🙂
Bardzo kusząca propozycja! 🙂
Ale pychotki…. a tu wiosenna dietka i tylko smakiem się można obejść:)