Klopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania na obiad, aby ich smak nie spowszedniał, zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Szef Gordon, klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne.
Składniki:
Klopsiki:
- 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sos do gotowania:
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- około 7 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść)
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny)
- trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej)
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo:
- ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:
- Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.
- Cebulę obrać i drobno pokroić.
- Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie jednolita dająca się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga.
- Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir.
- Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny lub sok i trawę cytrynową lub olejek.
- Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, jeśli klopsiki nie są całkowicie pokryte płynem, to w międzyczasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos.
- Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości zimnej wody.
- Klopsiki wychodzą delikatne, lekko pikantne i bardzo aromatyczne.
Zobacz również: klopsiki pikantne w kapuście.
Super obiad.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż ślinka cieknie na ich widok :) mniam
OdpowiedzUsuńO tak, są bardzo smaczne :)
UsuńRobiłam dzisiaj pulpeciki, ale te klopsiki muszą być jeszcze lepsze od moich.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno rozczarowania nie będzie :)
UsuńUwielbiam klopsiki! Ale na mleczku kokosowym jeszcze nie robiłam. Na pewno przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warte są wypróbowania :)
UsuńTakich klopsików jeszcze nie próbowałam. Bardzo fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńWyśmienite! Niby zwykłe klopsiki, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym bardzo delikatne. Polecam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) To prawda, mleczko nadaje delikatności klopsikom.
OdpowiedzUsuń