poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kruche ciasteczka...

Nadszedł już prawie półmetek do świąt, więc trzeba rozpocząć produkcje ciasteczek. Uwielbiam czas tych wszystkich przygotowań, wprowadzają nas w urok świąt, zapach korzennych przypraw, cynamonu, goździków krąży po całym domu i zaprasza do niego od samego progu... W ciasteczkowej  zabawie mogą brać udział wszyscy domownicy, ale i tak największą radość maja nasze najmłodsze pociechy, o tyle dobrze, że my sami przy nich możemy poczuć się jak małe beztroskie dzieciaki... W moim domu ciasteczka w tym roku zawisną na choince zamiast bombek, no i oczywiście połowa z nich zostanie spałaszowana... :) Największą radochę ma nasz pies, bo zamienił się w odkurzacz i starannie sprząta teren pod naszymi nogami oraz jest głównym kontrolerem tego co się dzieje w naszej kuchennej, świątecznej  pracowni. Tylko czeka, aż mu coś skapnie na podłogę, a na koniec dnia leży na swoim legowisku do góry brzuchem ze zmęczenia, jednak jedzenie tez może męczyć... hehehe Śmieje się, że nasz czworonożny przyjaciel w tym roku wykupił świąteczną taryfę "Sęp..." :)


Kruche ciasteczka... :)

Kruche ciasteczka...

SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 1.5 kostki margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenie
- 1.5 łyżki śmietany 18%
- pół buteleczki aromatu rumowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 

SZYBKI LUKIER:
-pół szklanki cukru pudru                 
- odrobina soku z cytryny                          
- wrzątek                                               

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki należy razem wymieszać w misce i zagnieść ciasto, można dosypywać  mąki w razie jakby ciasto było za rzadkie. Następnie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, bo po ozdobieniu lukrem byłyby za słodkie. Ale jeśli upieczecie pierwszą partie i stwierdzicie, że jednak wolicie słodsze, to w każdej chwili możecie wgnieść w ciasto trochę cukru pudru, albo posypać już na blaszce przed pieczeniem i włożyć do pieca.. :)  





Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do  180°C piec 15-20 min lub na oko, aż będą złociste. :)


Dziurki do przewleczenia wstążki lub nitki można zrobić za pomocą słomki do napoi.


Gotowe do spożycia małe, złociste, pyszności... :)


LUKIER: Wystarczy wsypać cukier puder do szklanki, dodać sok z cytryny,
                  dolewać wrzątek stopniowo i mieszać, aż lukier będzie      
                   płynny. Polewać ciasteczka i odstawić do zastygnięcia.   





Smacznego...






A to nasz odkurzacz marki "Sęp" :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz