środa, 6 kwietnia 2016

Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką

 Drożdżówki z budyniem i truskawkami polecają się na śniadanie, podwieczorek, kolację lub przekąskę do kawy :) Proste w przygotowaniu zachwycają w smaku i w wyglądzie. A ten zapach... spróbujcie koniecznie!


Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Składniki: 
  • 2,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 80g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu
  • truskawki
  • kruszonka: 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 50g masła
Przygotowanie:
  1.  Do lekko podgrzanego mleka pokruszyć drożdże, następnie łyżeczkę cukru i mąki oraz sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Wymieszać mąkę z zaczynem, resztą cukru i jajkami. Zagnieść ciasto (około 10 minut). Po tym czasie dodać rozpuszczone, schłodzone masło i znów bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Przygotować budyń i zostawić, aby przestygnął. 
  4. Z wyrośniętego ciasta formować w dłoniach małe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odległości. Przykryć ściereczką na 10 minut, aby trochę podrosły.
  5. Natłuszczoną dłonią robimy w każdej bułeczce wgłębienie, w które kolejno nakładamy sporą łyżkę budyniu i pokrojone w plastry truskawki. 
  6. Piekarnik nagrzewamy do 170'C. 
  7. Zagniatamy składniki na kruszonkę. Posypujemy drożdżówki krusząc zagniecione ciasto.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż wszystko ładnie się zarumieni.
Smacznego!

- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru 
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf
- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru 
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.
- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru 
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf
- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru 
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf

6 komentarzy:

  1. aż poczułam ten zapach świeżutkiej domowej drożdżówki :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapach jest cudowny! aż ciężko jest wytrzymać do końca czasu pieczenia ;)

      Usuń
  2. sobota nie daleko..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze nie tylko na weekend ale i w tygodniu :)

      Usuń

Dodaj swój komentarz