środa, 13 sierpnia 2014

Najlepsze kruche ciasto z owocami

Ciasto, które możecie upiec z najróżniejszych owoców czy nawet z dodatkiem konfitury, dzięki temu za każdym razem będzie mogło Was zaskoczyć.
Przepisu na idealne kruche ciasto szukałam bardzo długo. Metodą prób i błędów uważam, że wreszcie jest takie jak zawsze chciałam- idealnie kruche i maślane.
Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast.   



Najlepsze kruche ciasto z owocami





Składniki:
  • 300 g  mąki krupczatki
  • 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 200  g ziemnego masła
  • 3 duże żółtka
  • około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców
  • około 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Kruszonka:
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 garście płatków migdałowych
  • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu

Przygotowanie:

Ja swoje ciasto przygotowuję za pomocą miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski i pozwalam nożom wykonać swoje zadanie. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam na blat i zagniatam do reszty rękami.
Uważam że jest to najlepsza metoda aby zagnieść ciasto jak najszybciej. Dzięki temu będzie ono bardziej kruche, bo podstawową rzeczą której kruche nie lubi jest długie zagniatanie.
Jeśli jednak nie jesteście posiadaczami takich urządzeń wystarczy blat, stolnica i sprawne ręce J
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło i dokładnie siekamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste.
Podpieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy wcześniej przygotowane owoce. Ja użyłam rabarbaru oraz truskawek. Aby zabezpieczyć ciasto przez wypływającym z owoców sokiem możecie posypać je odrobiną mąki ziemniaczanej. Pomaga również wcześniejsze podsmażenie używanych owoców.
Owoce układamy na cieście i posypujemy cukrem.  

Przygotowujemy kruszonkę łącząc dokładnie poszczególne jej składniki.
Owoce posypujemy kruszonką i wkładamy ciasto do piekarnika.

Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. 


1 komentarz: