Cytrynowe bułeczki z żurawiną


Tak bardzo nas kusi... ryzyko... Znasz ten dreszczyk emocji przed decyzją, której nie jesteś pewien, ale która może zmienić Twoje życie o 180 stopni? Lubisz wrzucić się na głęboką wodę? Wymagać od siebie dużo? Marzyć o tym niemożliwym? Ale również udowodnić sobie, że potrafisz i możesz sięgnąć po wszystko czego pragniesz. To uczucie zmusza do działania... uzależnia... Trzeba tylko stworzyć plan... i nie zawracać z obranej drogi. Powodzenia!;)


Składniki:
400g mąki pszennej
250ml mleka
skórka starta z jednej cytryny
200g suszonych owoców żurawiny
8 g drożdży świeżych
50g masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki soli
żółtko jaja lub całe jajko do posmarowania bułeczek

Sposób wykonania:
Mleko podgrzewamy ze skórką z cytryny, masłem i cukrem. Nie doprowadzamy do wrzenia. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z mąką, całość ugniatamy i łączymy z owocami żurawiny. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, około 1,5 godziny. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blaszce, pozostawiamy chwilkę do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem lub samym żółtkiem i pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza, aż bułeczki się zarumienią (około 15 minut).

Bułeczki są przepyszne, idealne na śniadanie lub do pracy :) Lekko żółte w środku. Obłędnie cytrynowe ze słodkimi owocami. Polecam:)

Smacznego!

Komentarze

  1. Drożdże świeże czy suszone? I w sumie... zmiana o 360 stopni jest niewielka ;)

    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak. Ja się rzuciłam na głęboką wodę, i póki co - odpukać! - wygląda na to, że dobrze na tym wyszłam :)
    Pyszne musiał być te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bez ani jednego jajka ??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń