Budyń jaglany kokosowo -bananowy.

Pyszny deser z kaszy jaglanej i banana .
Dodatek mleka kokosowego sprawia,że
jest jeszcze lepszy .Polecam.

IMG_0263

Składniki: na dwie porcje
0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
o,5 szklanki wody
1 dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka nasion chia

Kaszę prażymy na suchej patelni 2 minuty ,cały czas
potrząsając patelnią ,aby ziarna się nie przypaliły i
równomiernie się uprażyły .Następnie przekładamy je
do garnka z gotującą się już wodą z mlekiem kokosowym .
Dajemy 0,5 szklanki wody i o,5 szklanki mleka .Kaszę
gotujemy na małym ogniu 15 minut .
Jeszcze ciepłą przekładamy do blendera ,dodajemy 1/2
szklanki mleka kokosowego ,sok z cytryny i banana pokrojonego
na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus .Gęstość
kontrolujemy mlekiem kokosowym,jeśli jest zbyt gęste dodajemy
odrobinę mleka więcej .Smacznego.

IMG_0265

IMG_0270

Inspiracja z Kwestia Smaku – dziękuję.

20 uwag do wpisu “Budyń jaglany kokosowo -bananowy.

  1. Kokos i banan. Mniam. tego mi potrzeba dzisiaj na kolację! Podsunęłaś mi super pomysł. No i nawet wszystkie składniki na niego mam. Akurat stoi puszka mleka kokosowego, takiego w mniejszej wersji u mnie na półce i czeka na swą kolejkę 😉 Pozdrowieńka cieplutkie! 🙂

Dodaj komentarz