Babeczki owsiane z żurawiną

13:07

Dla łakomczuchów, którzy chcą mieć wymówkę, że jedzą zdrowo. Idealnie nadają się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty na spotkaniu z wybrednymi kulinarnie przyjaciółkami. Takie babeczki w odchudzonej wersji na pewno nikomu nie zaszkodzą i nie sprawią wyrzutów sumienia. Idealnie zaspokoją głód na "coś słodkiego", zdecydowanie uzależniające.




SKŁADNIKI (na ok.20 sztuk):
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego
- 3 łyżki miodu
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki żurawiny suszonej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy do piernika
- 2,5 łyżeczki kakao
- szczypta soli





WYKONANIE:
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, płatki owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać.

Jajka zmiksować z mlekiem olejem i miodem. Wlać miksturę do suchych składników,dodać orzechy i żurawinę,wymieszać.

Wyłożoną papilotkami formę do babeczek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok.25 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Babeczki wyjąć i wystudzić, posypać wedle uznania np.płatkami owsianymi,wiórkami kokosowymi orzechami.




You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Like us on Facebook