Uwielbiam kaszę gryczaną, ale do tej pory jadłam ją raczej na ciepło, w postaci farszu w gołąbkach czy pierogach oraz z różnymi sosami. Tym razem zdecydowałam się podać ją na zimno. Sałatka z kaszą gryczaną idealnie nadaje się jako posiłek do pracy.
100 g kaszy gryczanej
1/2 kulki mozzarelli
1 pomidor
garść listków bazylii
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Odstawić do ostudzenia.
W tym czasie pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę, a bazylię drobno posiekać.Pokrojone składniki dodać do ostudzonej kaszy, doprawić do smaku, dodać oliwę i wymieszać.
podobaja mi się Twoje lunchboxy 🙂 z pewnością się nimi zainspiruję jak tylko rozpocznie się szkoła 🙂
to bardzo się cieszę 🙂