Caprese z oliwkami

Sałatka Caprese to coraz popularniejsza przystawka na polskich stołach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, warto więc spróbować zrobić ją w domu.

Do przygotowania będziemy potrzebowali:

  • 3 dobre pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • Kilka oliwek
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża bazylia

Pomidory i ser mozzarella kroimy na równej grubości plastry i układamy na talerzu na zmianę tak, by na siebie nachodziły. Oliwki siekamy w drobną kosteczkę i posypujemy ser i pomidory. Całość polewamy oliwą z oliwek. Na górę dodajemy świeżą bazylię. Ważne jest, by nie ciąć liści bazylii nożem. Jeśli liście są zbyt duże, rozrywajmy je palcami. Zapobiegnie to utracie aromatu. Sałatka Caprese to tradycyjna włoska sałatka. Swoimi kolorami przypominać ma flagę Italii. Możemy pokusić się o przygotowanie polskiej wersji: ser mozzarella można zastąpić serem kozim lub twarogowym.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑