Kaszka manna to mój ukochany smak z dzieciństwa. Byłam wtedy strasznym niejadkiem, a moja mama stawała na głowie i na uszach, by coś (cokolwiek) we mnie wmusić. Jedyną rzeczą, której nie trzeba było we mnie wmuszać była kaszka manna (podana na słodko, z dodatkiem kompotu). Wciągałam ją, aż miło. Aż mi się uszy trzęsły. To był w moim przypadku taki kulinarny ewenement. Bo na inne rzeczy z natury i z zasady miałam długie zęby.
A coś w tym jest, że do smaków z dzieciństwa tak chętnie wracamy. Pewnie cichaczem domagają się ich nasze kubeczki smakowe. Dlatego kiedy ostatnio wpadł mi w oko przepis na kaszkę mannę na słodko, od razu musiałam go na sobie przetestować.
Choć w wersji oryginalnej w przepisie było tylko kiwi i sok pomarańczowy, ale skoro akurat skusiłam się na pierwsze w tym roku truskawki… To właśnie one są najbardziej widoczne na zdjęciu.
Ale już przejdźmy do przepisu. Porcja dla 4 osób.
Potrzebne nam będą:
- 200 g kaszki manny,
- 3 kiwi,
- odrobina soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy,
- cukier (ja zamiast dodałam syropu z agawy, który ma bardzo niski Indeks Glikemiczny IG).
Przygotowanie:
- Obieramy kiwi. Kroimy je w kosteczkę. Zostawiamy sobie tylko po jednym okrągłym plasterku do dekoracji.
- Przygotowujemy kaszkę mannę na wodzie.
- Kiedy już napęcznieje i lekko ostygnie, dodajemy do niej sok z pomarańczy i syrop z agawy (dla osłody). A także pokrojone w kosteczkę kiwi.
- Mieszamy i rozlewamy z osobne miseczki. Z wierzchu dekorujemy plasterkiem kiwi.
Smacznego.
Pozdrawiam serdecznie
Beata