Rolada z kremem kakaowym

Przepis nagrodzony 2 miejscem w konkursie na film kulinarny na portalu Przyślij Przepis 🙂

Obraz 069

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru kryształu

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

1 szklanka śmietany 30%

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki kakao

1 łyżka żelatyny

mus truskawkowy:

400 g truskawek, mogą być mrożone

1 galaretka truskawkowa

do nasączenia:

1/3 szklanki przegotowanej wody

½ kieliszka spirytusu

sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

 

Z podanych składników przygotowujemy biszkopt i pieczemy na barszcze 45×30 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy ściereczką i zwijamy.

Truskawki gotujemy z ½ szklanki wody, blendujemy, mieszamy z galaretką i studzimy. Przelewamy do wyłożonego folia spożywczą płaskie pojemnika i odstawimy do lodówki do stężenia.

Kakao sparzamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy 1/2 filiżanki mleka, a kiedy spęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Biszkopta rozwijamy, nasączamy, smarujemy masą. Na kremie układamy pokrojony w paski mus truskawkowy. Roladę zwijamy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego 🙂

puchar

Zdjęcie0064

4 uwagi do wpisu “Rolada z kremem kakaowym

Dodaj komentarz