Przepis nagrodzony 2 miejscem w konkursie na film kulinarny na portalu Przyślij Przepis 🙂
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 szklanka śmietany 30%
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
mus truskawkowy:
400 g truskawek, mogą być mrożone
1 galaretka truskawkowa
do nasączenia:
1/3 szklanki przegotowanej wody
½ kieliszka spirytusu
sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt i pieczemy na barszcze 45×30 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy ściereczką i zwijamy.
Truskawki gotujemy z ½ szklanki wody, blendujemy, mieszamy z galaretką i studzimy. Przelewamy do wyłożonego folia spożywczą płaskie pojemnika i odstawimy do lodówki do stężenia.
Kakao sparzamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy 1/2 filiżanki mleka, a kiedy spęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Biszkopta rozwijamy, nasączamy, smarujemy masą. Na kremie układamy pokrojony w paski mus truskawkowy. Roladę zwijamy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego 🙂
Nic nie mówiłaś ze takie fajne filmy kręcisz z przepisami
Jest Super !!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czasem mi się zdarza 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czasem to za mało super się ogląda !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba