Pieczona kaczka po kantońsku

Macie ochotę na pyszną kaczkę? Taką aromatyczną, pełną smaków, chrupiąca i z azjatyckim pazurem? Jeśli tak to polecam kaczkę prawie po kantońsku. Trudno w domu dokładnie odwzorować oryginalną recepturę, ale ta jest bardzo zbliżona i na pewno wam zasmakuje. Znalazłam ją tutaj i postanowiłam wykonać w domu. Co prawda nie miałam chińskiego wina do gotowania (Shaoxing), ale spokojnie możecie użyć jego zamiennika czyli albo wytrawnej sherry albo połączenia wódki i słodkiego wina. W każdym razie kaczka wyszła pyszna, myślę ze jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

kaczka, po kantonsku, chinski, bernika, kulinarny pamietnik, obiad, chinszczyzna

Pieczona kaczka po kantońsku
  • kaczka pekin ok 2 kg
  • 1 łyżka oleju
  • pomarańcza
marynata:
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • 1/4 szklanki wódki (albo chińskie wino do gotowania Shaoxing)
  • 1/4 szklanki wina słodkiego (albo chińskie wino do gotowania Shaoxing)
  • 1 i ½ łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego light
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • łyżka miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 szklanki wody
  • sok z pomarańczy
glazura:
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżka soku z pomarańczy


Z kaczki wyjąć podroby, a ją samą opłukać z wewnątrz i na zewnątrz, dokładnie osuszyć. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej. Włożyć kaczkę i obrumienić dokładnie z każdej strony. W tracie smażenia z kaczki wytopi się spora ilość tłuszczu. Gotową kaczkę wyjąć i odstawić na bok. Do środka włożyć połówkę pomarańczy pokrojoną na 2 ćwiartki.

Do brytfanki, w której będziemy piec kaczkę wlać łyżkę tłuszczu z patelni z pieczenia kaczki. Włożyć plasterki imbiru i czosnku. Smażyć przez około 1 minutę. Wlać wino, wódkę, dodać ciemny sos sojowy, sos sojowy, ocet ryżowy, miód, anyż, goździki, liście laurowe, pieprz, sok z pomarańczy, 2 ćwiartki pomarańczy, 3 szklanki wody, wymieszać. Do środka włożyć kaczkę. Płyn powinien dochodzić mniej więcej do połowy kaczki. Jeśli będzie go mało dolać wody.

kaczka, po kantonsku, chinski, bernika, kulinarny pamietnik, obiad, chinszczyzna

Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum. Na wolnym ogniu gotować przez 90 minut, obracając kaczkę co 15 minut, aby się równomiernie upiekła.

Gotową wyjąć na kratkę lub ruszt na którym będziemy ją jeszcze dopiekać w piekarniku. Wymieszać wodę z sokiem z pomarańczy i dokładnie posmarować kaczkę. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć kaczkę i piec przez 12-15 minut, aż skóra jest chrupiącą, ale pilnować by się nie przypaliła. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut pod przykryciem, zanim ją pokroimy.

Sos z gotowania kaczki można wykorzystać co chińskiego makaronu z warzywami.


kaczka, po kantonsku, chinski, bernika, kulinarny pamietnik, obiad, chinszczyzna

kaczka, po kantonsku, chinski, bernika, kulinarny pamietnik, obiad, chinszczyzna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger