Wiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale uważam, że ten przepis warto Wam zaprezentować. Pyszna i wilgotna babka adwokatowa z mocno cytrynowym lukrem idealnie sprawdziła się na świątecznym stole. W poniedziałek pozostały po niej okruszki.
Przepis na tę pyszną babkę znalazłam u Agi w kuchni.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki adwokatu (likieru jajecznego)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodać cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie wlać olej i miksować na wolnych obrotach przez kilka minut.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie do miski wlać adwokat i żółtka. Miksować do połączenia się wszystkich składników, na koniec za pomocą łopatki delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek.
Ciasto przelać do foremki silikonowej na babkę (o średnicy 24cm). Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec ok. 40 minut lub do suchego patyczka.