Babka z kajmakiem

Babka z dodatkiem kajmaku, który najczęściej jest kojarzony ze smakami Wielkanocnymi. Miękka, wilgotna, polana czekoladowym kajmakiem. Każdy ją lubi, od najmłodszych w rodzinie :) Polecam, nie tylko na święta.

to

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 300 g masy kajmakowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
POLEWA:
  • 160 g masy kajmakowej
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 30 g czekolady gorzkiej

to1

Kajmak i mleko przełożyć do garnuszka. Mieszając trzepaczką podgrzewać, aż się połączy na jednolitą masę.
Żółtka oddzielone od białek utrzeć do białości razem z cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta z górką, którą ścięłam. 

Przygotować polewę podgrzewając kajmak z kremówką. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż się całkiem rozpuści. Polewą polać po wystudzonej babce. Można ozdobić dekoracjami cukrowymi. Smacznego :)

to4

to3

4 uwagi do wpisu “Babka z kajmakiem

  1. Pingback: Babka kajmakowa – Smaki na talerzu

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.