Babka z dodatkiem kajmaku, który najczęściej jest kojarzony ze smakami Wielkanocnymi. Miękka, wilgotna, polana czekoladowym kajmakiem. Każdy ją lubi, od najmłodszych w rodzinie :) Polecam, nie tylko na święta.
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 300 g masy kajmakowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
POLEWA:
- 160 g masy kajmakowej
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 30 g czekolady gorzkiej
Kajmak i mleko przełożyć do garnuszka. Mieszając trzepaczką podgrzewać, aż się połączy na jednolitą masę.
Żółtka oddzielone od białek utrzeć do białości razem z cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta z górką, którą ścięłam.
Przygotować polewę podgrzewając kajmak z kremówką. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż się całkiem rozpuści. Polewą polać po wystudzonej babce. Można ozdobić dekoracjami cukrowymi. Smacznego :)
Pingback: Babka kajmakowa – Smaki na talerzu
Najlepsza z karmelem :) Pięknie się prezentuje :)
PolubieniePolubienie
Ale super przepis, szkoda, że nie znałam go przed świętami – na pewno zrobiłaby wrażenie na gościach siedzących przy świątecznym stole !
PolubieniePolubienie
Wspaniała babka! :)
PolubieniePolubienie