Jestem przekonany, że wiele osób, gdy przeczyta co dziś przygotowuję, od razu pomyśli – ohyda. Nic bardziej mylnego! Surówka z cebuli jest doskonałym dodatkiem do wędliny, pieczonego mięsa czy kanapek! Do przygotowania tego prostego przepisu będziemy potrzebowali:
- Cebula biała
- Cebula czerwona
- Papryka
- Kapary
- Sok z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3 Łyżki octu
- Suszona bazylia
Obie cebule kroimy w krążki, najwygodniej skorzystać z tarki z jednym ostrzem. Skrapiamy ją sokiem z cytryny, dwie, trzy łyżki, by cebula zmiękła. Dodajemy łyżkę octu. Możemy użyć octu jabłkowego lub winnego, wtedy nasza przystawka będzie miała wytrawniejszy smak. Na każdą cebulę dodajemy jedną płaską łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Posypujemy suszoną bazylią. Ja często używam gotowej mieszanki przypraw do pomidorów. Trzeba jednak zwrócić uwagę na skład, bo często te mieszanki zawierają już sól – wtedy dodajemy jej mniej. Na koniec dodajemy pokrojoną w cienkie paski połowę papryki. Można użyć różnych kolorów. Całość posypujemy kaparami. Tak przygotowana cebula powinna poleżeć w przygotowanej zalewie przez noc. Najlepiej smakuje schłodzona. Ten słodko-kwaśny dodatek do potraw smakuje nawet tym, którzy za cebulą raczej nie przepadają. Spróbujcie i przekonajcie się sami. Smacznego!