Surówka z cebuli

Jestem przekonany, że wiele osób, gdy przeczyta co dziś przygotowuję, od razu pomyśli – ohyda. Nic bardziej mylnego! Surówka z cebuli jest doskonałym dodatkiem do wędliny, pieczonego mięsa czy kanapek! Do przygotowania tego prostego przepisu będziemy potrzebowali:

  • Cebula biała
  • Cebula czerwona
  • Papryka
  • Kapary
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 Łyżki octu
  • Suszona bazylia

Obie cebule kroimy w krążki, najwygodniej skorzystać z tarki z jednym ostrzem. Skrapiamy ją sokiem z cytryny, dwie, trzy łyżki, by cebula zmiękła. Dodajemy łyżkę octu. Możemy użyć octu jabłkowego lub winnego, wtedy nasza przystawka będzie miała wytrawniejszy smak. Na każdą cebulę dodajemy jedną płaską łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Posypujemy suszoną bazylią. Ja często używam gotowej mieszanki przypraw do pomidorów. Trzeba jednak zwrócić uwagę na skład, bo często te mieszanki zawierają już sól – wtedy dodajemy jej mniej. Na koniec dodajemy pokrojoną w cienkie paski połowę papryki. Można użyć różnych kolorów. Całość posypujemy kaparami. Tak przygotowana cebula powinna poleżeć w przygotowanej zalewie przez noc. Najlepiej smakuje schłodzona. Ten słodko-kwaśny dodatek do potraw smakuje nawet tym, którzy za cebulą raczej nie przepadają. Spróbujcie i przekonajcie się sami. Smacznego!

Jedna myśl w temacie “Surówka z cebuli

Add yours

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑